Jaký je rozdíl mezi stimulanty a adaptogeny

19.04.2015 22:26

Stimulanty amfetaminy jako kofein, nikotin ad. jsou drogy, které působí na centrální nervovou soustavu, nabudí energii a pracovní výkonnost již po jedné dávce, ale postupně následuje únava, vyčerpanost a zhoršení zdraví, Dlouhodobé užívání vede k narušení mentálních funkcí, k narušení centrální nervové soustavy, způsobují nespavost, nervozitu, úzkost, stav nedostatečnosti nadledvin ad. Jednoduše shrnuto jsou za stovkou až tisící zdravotních potíží, nemocí.

 

Adaptogeny dělají v těle opak, než stimulanty. Udržují buněčnou energii, starají se o energetické rezervy, stimulují nervovou soustavu po vyčerpávající fyzické práci zcela odlišným způsobem a hlavně; nevykazují žádný vedlejší nepříznivý účinek. Adaptogeny se cíleně zaměřují na imunitu. Dokáží zvrátiti chronický úbytek imunitních buněk T-lymfocytů a Beta-lymfocytů. Posilují ochranné funkce těla, zabraňují produkci karcinogenního rozvoje rakovinných buněk, zastavují adrenální únavu, která je vyvolána nedostatečnou funkci nadledvin. Lidé, kteří trpí adrenální únavou se uchylují k pití kávy, coca coly, kouření nikotinu či jiných drog. Berou stimulanty, aby se už ráno vyburcovali, a činí to i v průběhu dne, aby se i pak vzpamatovali a pokračovali ve svých činnostech. Spousta lidí se snaží za velkou cenu doplnit energii, dají si více jídla, pijí energetické nápoje, až se u nich vyvine obezita, vzniknou záněty v těle ba i artritida kloubů. Téměř každý třetí člověk trpí chronickými bolestmi a symptomy, jež jsou hlavní příčinou invalidity (už od věku 15 let)!

 

U Diabetes Melitus (cukrovky) je klíčové regulovat hladinu inzulínu a kortizolu pomocí adaptogenů, omezit stres. U zdravého to přináší i dlouhověkost.

 

Když ulevíme člověku od protistresové zátěže, snížíme metabolický syndrom, vyvolávající jinak obezitu, cukrovku typu I a II, aterosklerózu, onemocnění srdce, syndrom polycystických vaječníků, rakovinu (jako důsledek největšího překyselení), záněty parazitického původu, jež se rozvíjí v různých orgánech.

 

Adaptogeny napomáhají zdravému dýchání, účinkují protizánětlivě, kardiostimulačně, šetří funkce močového systému a jater. Jsou prevenci pro zdravé mozkové funkce. Uzdravují atrofii neurobuněk v mozku, podporují centrální nervovou soustavu, též neznámá neurodegenerativní onemocnění včetně Alzheimerovy choroby, Parkinsonovy ch., roztroušené sklerózy. Totéž lze říct o vlivu na abnetický iktus (ztráta paměti) vedoucí k rozvoji demence až demenci samotné, dále psychická onemocnění, bipolární poruchy, schizofrenii, maniodepresivní bipolární poruchy, mnoho jiných až po nádorová onemocnění. Adaptogeny odstraní pohlavní nemoci, nemoci varlata i vaječníků. Dále uzdraví celou soustavu žláz s vnitřní sekreci, která produkuje hormony, nezbytné pro normální funkci, jíž je produkce spermií, pocity libida u obou pohlaví (sexuální touha a energii obecně), neplodnost, nádorová onemocnění. Podporují zdravou sexualitu. Podporují i zdravou kůži, vlasy, nehty a mysl. Adaptogeny odstraňují různé rozvinuté stupně tumorů rakoviny (spousty typů) v celém těle. Dokáží ochránit DNA před nejrůznějšími nebezpečnými bezpočetnými mutagenními formami záření, mají schopnost radioprotektivních (chrání před radiačním zářením) účinků. Vlastností adaptogenů je vychytávat volných radikály oxidačního poškození z prostředí, kde je průmyslové zatížení.

 

Ten kdo nepije tyto supragemosubstance, připravené z tisíců bylin, které obsahují také  adaptogeny, nemá nic, co by ho chránilo proti biosférickému znečistění planety, proti vlivům toxických jedovatých léků, proti potravinám chemicky poškozeným polyfenoly, bifenyly, insekticidy, pesticidy ze zemědělské aglomerace a z produkce potraviny Omega 6, která podporuje zánětlivé procesy v těle. Pro rozvoj rakovin je jak dělané dnešní prostředí, které není bioekologické vlivem poškozujícího způsobu hospodářství. Rostlinné biostimulanty dodávají v přirozené formě tělu to, čeho má nyní deficit (nedostatečnost) a které jsou nutné pro funkci organismu. Je-li prokázán jejich nedostatek, nastává rozvoj až tisíců onemocnění. Ke vznikům těchto nemocí přispívá i nedostatek vitamínů, minerálů, stopových prvků atd. To vše bylo kdysi součásti přirozeného biogenu v prostředí, kde byly zdroje adaptogenů (přírodních), které tu byly už před zvířaty i člověkem, před miliony let na Zemi. Tehdy se vyvinuly dokonalé obranné systémy: mikrobiální, protiparazitální, antimykotické (plísňové), virulentní, antimutagenní, ad. – výčet by byl ještě dlouhý. Systémy i proti patogenním mikroorganismům, motolicím, parazitům, bakteriím, virům, plísním, houbám aj.

Dnešní doba způsobila (super) rezistenci proti dosud používaným všespasným antibiotikům, která přestala účinkovat. Nastává rozvoj nevyčíslitelného počtů nemoci starých (vracejí se: černý kašel, tuberkulóza, mor) ale i vznikajících nových. Jde celkově o destrukce globálního narušení. Příroda má mechanismy, kterými dopustí destrukci (sebezničení) proto, aby poté mohla přejít k znovu zrození.