Sport

21.04.2015 14:40

Adaptogeny slouží k posílení výkonnosti ve sportu. Ruský výzkum některých adaptogenů ukázal, že jisté rostliny obsahují kreatin fosfát. To je látka: mající vysokou rezervu energie pro svaly a mozek. Zvyšuje též významně produkci hladiny adenosintrifosfátů ATP ve svalech. Jeho vznik podporují mastné kyseliny ve svalech. Tělo využívá ATP jako zdroj energie.

 

Adaptogeny zvětšují sílu svalů a množství svalové hmoty tak, že ovlivňují množství kyslíku, jež je nezbytný pro dlouhodobější fyzickou námahu. Zvýšenou energetickou úroveň jedince pomáhá vytvořit zvýšený přísun kyslíku do mozku a do svalů. Mají anabolický účinek. Přispívají k tvorbě i k regeneraci svalstva a tkání, k tvorbě svalové hmoty a svalové síly.

 

Špičkoví sportovci jsou vystaveni větší zátěží, a proto jsou adaptogeny pro ně nezbytné. Adaptogeny užívají i mnozí sportovci, kteří se účastnili olympijských her. Nejsou zakázány žádnou mezinárodní sportovní organizaci. Naopak se pro konkrétní sportovce sestavují čaje na míru právě z jistých adaptogenů.

 

Můžeme být silní, vytrvalí, bystří a mrštní jako vlci? Zvládat všechna zeměpisná pásma s jejich specifikací, pohybovat se v rámci stovek kilometrů atd. … ano.